At vise sin kønsidentitet overfor omgivelserne

Hvornår er det rigtigt for mit barn at vise sin kønsidentitet overfor omgivelserne?
Som forældre kan man have mange overvejelser om, hvad der er bedst for ens barn. Man kan have overvejelser om, hvornår og hvordan det er bedst for barnet at udtrykke sin kønsidentitet overfor omgivelserne. Man kan også blive mødt med bekymringer fra andre om, hvad der er det rigtige for barnet.
At vise sin kønsidentitet overfor omgivelserne og at springe ud som transkønnet betegnes ofte som ”social transition”. Social transition forstås som skift af frisure, påklædning, navn og at skifte pronomen (han/hun)[1].

Støtte giver transkønnede børn bedre mental sundhed
Transkønnede børn, der har foretaget social transition og som får støtte i forhold til deres kønsidentitet har bedre selvværd og bedre psykisk velbefindende end transkønnede børn, der ikke har foretaget social transition. Det er konklusionen af forskning der viser, at transkønnede børn, der har foretaget social transition har et selvværd på samme niveau som deres søskende og sammenlignelige grupper. Der er imodsætning til forskning der viser, at transkønnede børn, der ikke har foretaget social transition, har lavt selvværd og høje niveauer af depression og angst[2] [3].

Erfaringer fra andre forældre i FSTB
I FSTB har vi erfaring for, at man som forældre kan gøre en stor forskel for sit barn ved at hjælpe og bane vejen i forhold til omgivelserne. Det kan man gøre ved at hjælpe sit barn med at fortælle omgivelserne om barnets kønsidentitet og eventuelle nye navn. Det er en god idé at aftale med barnet, hvem og hvornår der tages kontakt til familien, venner, naboer, skole/ klasselærer/ børnehave m.v. Det er også en god ide at aftale med skole/klasselærer/børnehave hvordan og hvornår de andre børn og evt. deres forældre orienteres. Det kan også være relevant at snakke med klasselæreren om hvordan praktiske udfordringer som omklædning kan løses.

Henvisninger til forskningsartikler
[1] Mental Health and Self-Worth in Socially Transitioned Transgender Youth af Lily Durwood, Katie A. McLaughlin, Kristina R. Olson, i Journal of American Academy & Child & Adolescent Psychiatry. 2016.
[2] Mental Health of Transgender Children Who Are Supported in Their Identities af Kristina R. Olson, Lily Durwood, Madeline DeMeules, Katie A. McLaughlin. I Pediatrics Volume 137, Nr. 3. Marts 2015.
[3] Mental Health and Self-Worth in Socially Transitioned Transgender Youth af Lily Durwood, Katie A. McLaughlin, Kristina R. Olson, i Journal of American Academy & Child & Adolescent Psychiatry. 2016.