Mulighed for behandling

I Danmark er den eneste mulighed for behandling til transkønnede børn og unge på Sexologisk Klinik i København.  Tilbuddet til børn og unge blev oprettet i januar 2016. Sexologisk Klinik forventer, at der vil være 120-130 børn og unge om året, der henvender sig.

Rammerne for behandling er beskrevet af Sundhedsstyrelsen i ” Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold”. Den nyeste vejledning er fra d. 22/9 2017 og kan læses her.

Den største ændring i den nye vejledning for børn og unge er, at der ikke længere er nedre aldersgrænser for behandling med stophormoner og kønshormoner. Der er stadig omfattende krav til udredning  før det er muligt for børn og unge at få behandling. Derfor kan beskrivelsen af processen herunder stadig være aktuel, selvom beskrivelsen er skrevet på baggrund af erfaringer fra den gamle vejledning.

Vejledningen stiller krav om, at et behandlingssted skal have mindst mindst 20 nye forløb om året (afsnit 4.1). Da Sexologisk Klinik forventer 120-130 nye børn og unge om rådet, så burde der være mulighed for, at flere regioner kunne varetage opgaven.

Muligheder for hormoner

Siden januar 2016 har det været muligt for transkønnede børn og unge at få stophormoner, der kan udskyde puberteten, samt krydshormoner.

Stop-hormoner

Transkønnede børn og unge kan få pubertetsbremsende behandling (stop-hormon), når puberteten er startet (Tanner stadium 2). Behandlingen sætter puberteten på pause og er den samme som anvendes til behandling af for tidlig pubertet hos børn. Når behandlingen standses, så fortsætter puberteten igen. Læs mere om stop-hormoner i pjecen om behandling af for tidlig pubertet her i pjece fra Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

Krydshormoner

Krydshormoner er østrogen til transpiger og testosteron til transdrenge. Unge skal have været tilknyttet Sexologisk Klinik mindst 1 år for at få hormoner. Læs mere om behandling med østrogen her og om testoteron her. Læs om behandling med kønshormoner til børn med forsinket pubertet her. Pjecerne er fra Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

Processen

Beskrivelsen af processen er baseret på oplevelserne for de transkønnede og unge, som vi har kendskab til og som er, eller har været igang med processen. Skriv gerne til FSTB på foreningenfstb@gmail.com, hvis du vil dele erfaringer om processen.

Egen læge

Transkønnede børn og unge skal henvises af egen læge til Sexologisk Klinik.

Sexologisk Klinik

På Sexologisk Klinik skal børn og unge have 5 samtaler, hvorefter der henvises til Bispebjerg Hospital. Der kan være ventetid for at komme i gang med forløbet på Sexologisk Klinik. Efter henvisningen til Bispebjerg samt efter opstart af stophormoner/krydshormoner skal man fortsat deltage i samtaler på Sexologisk Klinik. Sexologisk Klinik er en del af Region Hovedstadens Psykiatri. Der er links til Sexologisk Klinik her.

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Afdeling Bispebjerg

På Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center skal transkønnede børn og og unge have foretaget intelligenstest, fremvise en skoleudtalelse, udfylde spørgeskemaer og udredes for en række psykiatriske diagnoser (skizofreni, autisme m.v.). Efter udredningen drøftes den enkeltes sag på en fælles konference for Sexologisk Klinik, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center samt Vækst og Reproduktion. Hvis man godkendes på konferencen til at gå videre i forløbet, henvises der til Klinik for Vækst og Reproduktion.

Efter henvisningen til Klinik for Vækst og Reproduktion skal man fortsat deltage i samtaler på Sexologisk Klinik, og i nogle tilfælde også med samtaler på Børne- Ungdomspsykiatrisk Center, Afdeling Bispebjerg.

Der kan være ventetid for at komme i gang med forløbet på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, som er en del af Bispebjerg Hospital i Region Hovedstaden. Der er links til Bispebjerg Hospital her

Klinik for Vækst og Reproduktion

Klinik for Vækst og Reproduktion kan give stophormoner og senere krydshormoner. Inden opstart af stophormoner laves en undersøgelse af, hvor fremskreden puberteten er. Der foretages en knoglescanning og blodprøver, måling af højde og vægt samt andre fysiske undersøgelser. Stophormoner gives ved injektion hver 3. måned (i opstarten oftere). I forbindelse med injektionerne foretages kontrol i form af blodprøver samt evt. højde- og vægtmålinger. Krydshormoner gives i form af plaster eller tabletter.

Efter opstart af stophormoner/krydshormoner skal man fortsat deltage i samtaler på Sexologisk Klinik, og i nogle tilfælde også med samtaler på Børne- Ungdomspsykiatrisk Center, Afdeling Bispebjerg.

Klinik for Vækst og Reproduktion er en afdeling på Rigshospitalet i Region Hovedstaden.  Der er link til Klinik for Vækst og Reproduktion her

Øvrige behandlingsmuligheder

Som noget nyt giver ” Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold” fra d. 22/9 2017 mulighed for at henvise til brystkirurgi i helt særlige og sjældne tilfælde samt epilering i ansigtet (kan være relevant for transpiger).

Pjece fra Region Hovedstadens Psykiatri

Mulighederne for vejledning og behandling er også beskrevet her i pjece fra Region Hovedstadens Psykiatri fra 2016.