Mulighed for sundhedsfaglig hjælp

Det eneste behandlingssted i Danmark for transkønnede under 18 år er Sexologisk Klinik i København. Mulighederne for behandling samt processen er beskrevet herunder.

Beskrivelsen er baseret på Sundhedsstyrelsens Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold samt erfaringer. I februar 2019 oplyste Sexologisk Klinik til FSTB, at udredningen kan gøres på 6 måneder. Hvis I har oplevelser, der er væsentlig anderledes end beskrevet her, så kontakt gerne FSTB.

Processen

1. Henvisning fra egen læge til Sexologisk Klinik
Transkønnede skal henvises af egen læge til Sexologisk Klinik.  Der er desværre flere oplevelser med læger, der ikke har kendskab til proceduren, henviser til forkerte instanser eller iøvrigt forsinker henvisningen. Hvis det er tilfældet, kan lægen anbefales at kontakte Sexologisk Kliniks for at høre om processen. Her er link til information til henvisere vedr. visitation for kønsidentitet.

2. Samtaler ved Sexologisk Klinik
Transkønnede børn og unge skal have 5 samtaler på Sexologisk Klink (SK), hvorefter man henvises til Børne- og Undepsykiatrisk Center. Der kan være ventetid for at komme i gang med forløbet på SK og efter henvisningen skal man fortsat deltage i samtaler på SK. Sexologisk Klinik er en del af Region Hovedstadens Psykiatri. Læs også hjemmesiden for Sexologisk Klinik.

3. Udredning på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Afdeling Bispebjerg
Transkønnede børn og unge skal gennem en udredning på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Afdeling Bispebjerg. Udredningen består af intelligenstest, fremvisning af skoleudtalelse, udfyldelse af  spørgeskemaer og udredning for en række psykiatriske diagnoser (skizofreni, autisme m.v.). Efter udredningen drøftes den enkeltes sag på en fælles konference for Sexologisk Klinik, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center samt Vækst og Reproduktion. Hvis man godkendes på konferencen til at gå videre i forløbet, henvises man til Klinik for Vækst og Reproduktion.

Efter henvisningen til Klinik for Vækst og Reproduktion skal mange børn og unge fortsat deltage i samtaler på Sexologisk Klinik, og i nogle tilfælde også med samtaler på Børne- Ungdomspsykiatrisk Center.
Der kan være ventetid for at komme i gang med forløbet på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center. Læs hjemmesiden for Børne- og ungdomspsykiatrisk Center

4. Behandling ved Klinik for Vækst og Reproduktion
Klinik for Vækst og Reproduktion kan give stophormoner og senere krydshormoner. Læs hjemmesiden for Klinik for Vækst og Reproduktion her.

Stophormoner kan gives fra den indledende fase af puberteten (Tanner stadium 2). Behandling med stophormoner sætter puberteten på pause og anvendes også til behandling af børn, der er kommet for tidligt i puberteten. Hvis behandlingen med stophormoner standses, så fortsætter puberteten igen. Før behandling med stophormoner skal der foretages knoglescanning, blodprøver, måling af højde og vægt samt andre fysiske undersøgelser. Stophormoner gives ved injektion hver 3. måned (i opstarten oftere). I forbindelse med injektionerne foretages kontrol i form af blodprøver samt evt. højde- og vægtmålinger. 
Læs mere om stop-hormoner i pjece om behandling af for tidlig pubertet fra Klinik for Vækst og Reproduktion.

Krydshormoner består af østrogen til transpiger og testosteron til transdrenge. Krydshormoner gives ofte i form af plaster, creme eller injektioner. I ”Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold” er der ikke noget alderskrav for at få krydshormoner, men det tværfaglige team har selv indført en intern retningslinje om 15 år, som dog kan afviges efter en individuel vurdering.
Læs mere om kønshormoner: Klinik for Vækst og Reproduktion har udgivet pjecer om  kønshormoner til børn med forsinket pubertet, behandling med østrogen og behandling med testoteron.
Efter opstart af stophormoner/krydshormoner skal man fortsat deltage i samtaler på Sexologisk Klinik, og i nogle tilfælde også med samtaler på Børne- Ungdomspsykiatrisk Center, Afdeling Bispebjerg.

Topoperation og epilering
Sundhedsstyrelsens ” Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold” giver mulighed for at henvise unge under 18 år til top-operation (brystkirurgi) samt epilering i ansigtet (kan være relevant for transpiger).

Mulighed for færre ture til behandling i København
Det er lykkedes at få en (lille) del af behandlingen af transkønnede børn flyttet fra København: Stophormoner og krydshormoner kan nu gives hos egen læge hver anden gang. Muligheden er beskrevet i dette Brev til FSTB august 2018

Pjece fra Region Hovedstadens Psykiatri
Mulighederne for vejledning og behandling er også beskrevet i pjecen Information om transkønnethed og kønsidentitet hos børn og unge fra  2016. – Dog er der flere forældede informationer i pjecen: Den nyeste forskning angiver, at børn, der er tydeligt transkønnede kun sjældent skifter kønsidentitet. Der er ikke krav om, at man skal være 16 år for at få krydshormoner i ” Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold”.

Sundhedsstyrelsens vejledning angiver rammerne for behandling
Rammerne for behandling er beskrevet ” Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold”, den nyeste vejledning fra d. 16/8 2018 kan læses her.
Vejledningen stiller krav om, at et behandlingssted skal have mindst mindst 20 nye forløb om året (afsnit 4.1). Da Sexologisk Klinik forventer 120-130 nye børn og unge om rådet, så burde der være mulighed for, at flere regioner kunne varetage opgaven.

Klagemuligheder Der er mulighed for at klage over al sundhedsfaglig behandling.
Læs mere på borger.dk: Klag over sundhedsfaglig behandling